Menová reforma nebude, klamal Zápotocký v prejave - záznam sa stratil

27.05.2013 Celý región

Praha 27. mája (TASR) - V stredu večer 29. mája uplynie presne 60 rokov od legendárneho prejavu v poradí druhého komunistického prezidenta Československa Antonína Zápotockého. Ubezpečoval v ňom znepokojených občanov, že menová reforma sa neuskutoční.

"Naša mena je pevná a menová reforma nebude, všetko sú to fámy, ktoré šíria triedni nepriatelia," upokojoval ľud otec robotníkov v rozhlase.

Ako sa však ukázalo len o dva dni neskôr, nehanebne klamal. Menová reforma, ktorá okradla milióny ľudí o celoživotné úspory, vypukla už 1. júna 1953, píše spravodajský server iDNES.cz.

Komunistický režim nebol na Zápotockého vystúpenie vôbec hrdý. Potvrdzuje to skutočnosť, že denník Mladá fronta (MF) DNES sa v minulých týždňoch márne snažil nájsť v archívoch rozhlasový audiozáznam prejavu - ten neexistuje: samotní komunisti ho zrejme dali skartovať, povedal pre denník Richard Mahel z Národného archívu v Prahe. Ani tam sa totiž páska nenachádza.

"Väčšinu Zápotockého prejavov sme na magnetofónových páskach prevzali z bývalého Ústavu marxizmu-leninizmu, predtým Ústavu dejín KSČ. Myslím si, že tento prejav už skôr či neskôr sami komunisti vyskartovali, aby si vedenie ústavu a strana samotná nekomplikovali pohľad na nedávnu československú minulosť a neupozorňovali ďalšie generácie na vtedajší zavádzajúci prejav Antonína Zápotockého," odpovedal archivár Mahel. Pátranie denníka MF DNES sa teda skončilo neúspechom.
 

Vyberte región